MANGOSTAN-sproszkowany 100g - KenayAg
- Kod: 5900672150452
-
Dostępność:
Wysyłka zwykle w 48h
Czas realizacji: zwykle 48h
- szt.
- 41,00 zł / szt.
Organiczny Mangostan „super orac”
sproszkowane liofilizowane owoce mangostanu 100 g
Składniki odżywcze | w 100 g | % GDA* w 100g |
Kalorie | 379,0 kcal | - |
Tłuszcz | 2,3 g | - |
Węglowodany | 85,9 g | - |
Błonnik | 39,7 g | - |
Cukry | 24,2 g | - |
Białko | 3,5 g | - |
Sód | 23,1 mg | - |
Witamina A | < 30,0 IU | 2,7 |
Witamina C | 48,4 mg | 60,5 |
Wapń | 102,8 mg | 12,9 |
Żelazo | 0,5 mg | 3,6 |
Mangostan to owoc pochodzący głównie z Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Wietnam, Singapur, Cejlon, Indie, Filipiny), w mniejszych ilościach występuje także w Afryce.
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych, to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Testy przeprowadzone metodą ORAC dowiodły, że mangostan posiada ORAC (Potencjał antyoksydacyjny w 100g produktu) na poziomie 17 000 µ mol TE/100g. Dla porównania - wartość ORAC jabłek ze skórką wynosi 2670 µ mol TE/100g
Mangostan – “pokarm bogów”
Od wieków mangostan był stosowany w tradycyjnej medycynie wschodu do walki z bardzo szeroką gamą chorób i dolegliwości.
Owoc mangostanu to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Ze względu na swoje wartości odżywcze oraz fenomenalny smak mangostan nazywany jest „królową owoców tropikalnych”. Występuje wyłącznie w klimacie tropikalnym przy bardzo dużej wilgotności, dlatego też niemożliwe jest uprawianie go w naszej strefie klimatycznej. Trudny do przechowywania i transportu a w stanie świeżym swoje właściwości zachowuje zaledwie przez kilka dni. Toteż najczęściej spożywa się go w postaci sproszkowanej lub soku.
Główne składniki znajdujące się w tym owocu to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy: B1, B2, B6 i C, także cukry (głównie fruktoza i glukoza).
Mangostan zawiera ponad 40 różnych ksantonów, które przeważnie są skoncentrowane w skórce owocu. Nie jest ona jednak bezpośrednio spożywana z powodu cierpkiego smaku, zawiera natomiast najwięcej zdrowotnych składników, dlatego też suszy się ją, aby później sproszkować i użyć jako medykamentu na różne dolegliwości. Żaden inny owoc nie zawiera tylu ksantonów co mangostan. Wiele z nich występujących w tym owocu posiada właściwości antyoksydacyjne kilkukrotnie silniejsze niż wit.E i C
Właściwości mangostanu:
-
pomocny przy obniżaniu złego cholesterolu
-
działa wspomagająco przy obniżaniu ciśnienia krwi
-
chroni mięsień sercowy
-
zmniejsza otyłość
-
łagodzi objawy i niedogodności związane z chorobą Alzheimera i Parkinsona
-
wspomaga terapię w przypadku zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy
-
przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
-
immunostymulujące
-
przeciwbiegunkowe
-
zapobiegające starzeniu się
Stosowanie:Mangostan dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem lub koktajlem mleczno-owocowym. Łatwo rozpuszcza się w płynach.
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.