Organiczny Mangostan „super orac” sproszkowane li

  • Kod: 5900672151480
  • Dostępność: Wysyłka zwykle w 48h Wysyłka zwykle w 48h
    Czas realizacji: zwykle 48h
  • szt.
  • 22,78 zł / szt.
  • Niedostępny

Organiczny Mangostan „super orac”

sproszkowane liofilizowane owoce mangostanu 50 g

Składniki odżywcze

w 100 g

% GDA* w 100g

Kalorie

379,0 kcal

-

Tłuszcz

2,3 g

-

Węglowodany

85,9 g

-

Błonnik

39,7 g

-

Cukry

24,2 g

-

Białko

3,5 g

-

Sód

23,1 mg

-

Witamina A

< 30,0 IU

2,7

Witamina C

48,4 mg

60,5

Wapń

102,8 mg

12,9

Żelazo

0,5 mg

3,6

Mangostan to owoc pochodzący głównie z Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Wietnam, Singapur, Cejlon, Indie, Filipiny), w mniejszych ilościach występuje także w Afryce.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych, to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Testy przeprowadzone metodą ORAC dowiodły, że mangostan posiada ORAC (Potencjał antyoksydacyjny w 100g produktu) na poziomie 17 000 µ mol TE/100g. Dla porównania - wartość ORAC jabłek ze skórką wynosi 2670 µ mol TE/100g

Mangostan – “pokarm bogów”

Od wieków mangostan był stosowany w tradycyjnej medycynie wschodu do walki z bardzo szeroką gamą chorób i dolegliwości.

Owoc mangostanu to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Ze względu na swoje wartości odżywcze oraz fenomenalny smak mangostan nazywany jest „królową owoców tropikalnych”. Występuje wyłącznie w klimacie tropikalnym przy bardzo dużej wilgotności, dlatego też niemożliwe jest uprawianie go w naszej strefie klimatycznej. Trudny do przechowywania i transportu a w stanie świeżym swoje właściwości zachowuje zaledwie przez kilka dni. Toteż najczęściej spożywa się go w postaci sproszkowanej lub soku.

Główne składniki znajdujące się w tym owocu to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy: B1, B2, B6 i C, także cukry (głównie fruktoza i glukoza).

Mangostan zawiera ponad 40 różnych ksantonów, które przeważnie są skoncentrowane w skórce owocu. Nie jest ona jednak bezpośrednio spożywana z powodu cierpkiego smaku, zawiera natomiast najwięcej zdrowotnych składników, dlatego też suszy się ją, aby później sproszkować i użyć jako medykamentu na różne dolegliwości. Żaden inny owoc nie zawiera tylu ksantonów co mangostan. Wiele z nich występujących w tym owocu posiada właściwości antyoksydacyjne kilkukrotnie silniejsze niż wit.E i C

Właściwości mangostanu:

  • pomocny przy obniżaniu złego cholesterolu

  • działa wspomagająco przy obniżaniu ciśnienia krwi

  • chroni mięsień sercowy

  • zmniejsza otyłość

  • łagodzi objawy i niedogodności związane z chorobą Alzheimera i Parkinsona

  • wspomaga terapię w przypadku zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy

  • przeciwzapalne i przeciwgorączkowe

  • immunostymulujące

  • przeciwbiegunkowe

  • zapobiegające starzeniu się

Stosowanie:Mangostan dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem lub koktajlem mleczno-owocowym. Łatwo rozpuszcza się w płynach.

Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.